Nagy Attila: A legfontosabb, hogy jó emberekkel dolgozzunk együtt

Nagy Attila: A legfontosabb, hogy jó emberekkel dolgozzunk együtt

2021-07-14

Közel két és fél éve üzemel az Érdi Jégcsarnok, valamint a Kárpáti Farkasok utánpótlás-nevelő programja.

Nagy lehetőséget kaptunk, hogy ilyen jó környezetben, ilyen csarnokkal és tulajdonosi háttérrel kezdhettünk építkezni a nulláról. Eljutottunk oda, hogy most  260 körüli az igazolt játékosaink száma, és egészen U18-as korosztályig tudunk csapatot indítani – Nagy Attila sportmenedzserrel beszélgettünk.

 

Sok mindenről lehetne beszélni két és fél év távlatában, 2019 februárjában indult a gyerekek toborzása, a jégkorongsportág meghonosítása Érden. Hol tartunk most?

Már az sokat mond, hogy most 260 körül van azoknak a gyerekeknek a létszáma, akik a Kárpáti Farkasoknál sportolnak. Hogy eredményesség tekintetében hol tartunk, azt majd egy év múlva lehetne meghatározni, mikor már egészen az U18-as korosztályig benevezett csapataink befejezték a bajnokságaikat. A múlt szezon volt az, amikor az U14-eseinkkel olyan korosztályban indultunk, ahol már eredményt is számolnak. Ott viszont a tapasztalatszerzés volt a fő szempont, és ezt eleve így beszéltük meg a gyerekekkel, szülőkkel is, hogy tisztában legyen mindenki azzal, hogy mit értékelünk sikerként. Az U12-es gyerekekkel pedig a Magyar Kupában indultunk, ahol a tradicionális egyesületek mögött a 7. helyen végeztünk, megelőzve több nagy klubot is. Mi nem abban mérjük a sikert, hogy hány mérkőzést nyerünk, hányadikak leszünk a tabellán. A hosszú távú cél, hogy olyan játékosokat neveljünk a magyar jégkorongnak, akik nemzetközi szinten is helyt tudnak állni. Persze, nyilván részcélokat is kitűzünk magunk elé és azok alapján igyekszünk előre lépni. 

Sikernek könyvelem el, hogy olyan edzői stábot sikerült összehoznunk, amely akár akadémiai szinten is megállná a helyét, beleértve mindenkit, aki ennek részese. Mindenki nagyon értékes összetevője ennek a csapatnak, mindenkinek másban van nagyobb  tapasztalata, ezért is nagyon jó látni, ahogy ezt összeteszik a hölgyek és urak. Az edzők mellett ott van Vonas-Dankó Kinga és Miklós Réka, valamint a jégmesterek, akik a háttértámogatást adják, hogy a jégen minden szempontból jó munka folyhasson.

Azt gondolom, az elmúlt két-, két és fél évben nagyon sokat léptünk előre, és a Kárpáti Farkasoknak olyan híre van már a magyar hokiban, hogy szívesen jön ide mindenki sporotolni vagy dolgozni. Sok megkeresést is kapunk, hogy van-e erre lehetőség, édes teher van rajtunk, de ez egy felelősség is, hogy ugyanebben a vonalban gondolkodjunk. Ennek legfontosabb része, hogy jó embereket hozzunk ide. Szakmai részt meg lehet tanulni, tanítani és fejleszteni, de az emberi oldalát sokkal nehezebb, és itt az a cél, hogy nagyon jó közösség legyen edzői, játékosi, szülői szinten is. Jó látni, hogy így alakul.



A játékosok is érdeklődnek, ez abból is látszik, hogy U16-és U18-as csapatot is indít a Kárpáti Farkasok. Így van?

Igen, nagy fába vágtuk a fejszénket azzal, hogy most egyszerre mindkét korosztályban csapatot indítunk, úgy, hogy ehhez nem volt elegendő számú saját nevelésű játékosunk. Mi igazából a saját sportolóinkra szeretünk építeni, de annyi megkeresés érkezett "külsős" játékosoktól, hogy szívesen ideigazolnának, hogy engedtünk ennek, úgy néz ki, egy nagyon jó U16-os, U18-as magot sikerül összeépítenünk. Ha nem is nálunk nevelkedtek eddig az újonnan érkezők, azzal, hogy minket választottak már hozzánk tartoznak. Úgy is kezeljük őket, mint a Kárpáti Farkasok családjához tartozókat, mint mindenkit, aki nálunk sportol. Közös célért küzdünk, vagyis azért, hogy mindenki jobb játékossá váljon.

 

Magyarország legmodernebb jégpályája az Érdi Jégcsarnok, de bármilyen létesítmény akkor sikeres, ha megfelelő kihasználtsággal működik. Hol tartunk ilyen téren?

Az Érdi Jégcsarnok 2019 február 1-jén nyílt meg, és hétről hétre népesedett be, a gyerekektől az idősebb korosztályokig sokan kedvelik és használják. Jó döntésnek bizonyult, hogy tavaly a karantén ideje alatt sem engedtük el a jeget. Nem tartottunk ugyan semmiféle edzést, amíg a jogszabályok ezt tiltották, de amint újra megengedett lett a sportolás, elsőként tudtuk megnyitni a kapukat a jeges sportágak előtt. Így, múlt év júniusában, júliusában olyan teltházas időszakaink voltak, hogy reggel 6-tól este 10-ig folyamatosan tele volt a pálya.

Az elmúlt szezonban ugyan még mindig a pandémiával küszködve, de nagyon jó jégóraszámot tudtunk elérni. Ezen a nyáron picit lazább a program, de például most, június végén sajnos a női jégkorong válogatottat sem tudtuk fogadni, nagyon sok előre lekötött programot kellett volna lemondanunk az edzőtáboruk miatt. Számos megkeresés van az irányunkban, a visszajelzések alapján a válogatottak is szívesen jönnek, szeretik a csarnokot. Ahogy tavaly, idén is nálunk végzi a felkészülését számos válogatott játékos, és ez is megtisztelő számunkra. De nem csak jégkorongozók használják, rendszeresen vannak nálunk műkorcsolya versenyek és curling edzéseknek is otthont adtunk már. Ők is szívesen jönnek, és mi igyekszünk mindenki számára maximális kiszolgálást biztosítani. Júniusban például egyszerre zajlott itt Kárpáti Farkasok U16-os edzőtábor, Hungary Talent elitképzés, szövetségi Skoda tábor, és műkorcsolya tábor is, végül mindenki elégedetten távozhatott. 



Fejlesztésekre is sor került...

A csarnok kezdeti adottságait hamar kinőttük, a hat akkori öltöző mellé még négyet építtettünk. Korszerűsítettük a palánk- és jégtechnikát, és számos edzőeszközt is beszereztünk. A növekedés folytatódik, most a pálya körüli fejlesztések keretében futófolyosót, lőpadot és sportpályát létesítünk, hogy így legyen teljes a komplexum.

 


Sokan várják már a közönségkorcsolyázás visszatérését. Mikorra várható ez?

Igen, nagy igény van a közönségkorcsolya programra, amit a járványügyi szabályok miatt több, mint egy éve nem tudtunk megszervezni. Mint ismeretes, sportolás versenyengedélyekhez volt kötve. Most már lehetne, de ilyenkor nincs szezonja ennek, ebben az időszakban 1-2 érdeklődés érkezik ezzel kapcsolatban. Ősztől szeretnénk visszatérni erre. Tematizált korcsolyázási programokra várjuk majd az érdieket és a környék korcsolyázást kedvelő lakóit, ahol nem csak korcsolyázási lehetőséget adunk, hanem olyan programot, ahová az egész család el tud jönni és jól tudja érezni magát.

 

A nyár a jeges sportokban a tervezés, és felkészülés időszaka. Milyen szezonra számít, mik a célkitűzések a 2021-2022-es idényre?

Nálunk, a Kárpáti Farkasoknál a fő cél mindig a játékosok fejlesztése, korosztálytól függően megtalálni azokat a versenyeztetési lehetőségeket a magyar bajnokságban, illetve azon kívül, ahol ezt végig tudjuk vinni. Nem szeretek olyan konkrét elvárásokat megfogalmazni, mint aranyérmet, bajnokságot nyerni, de ha mindenki megfelelően teszi a dolgát a maga korosztályában és a játékosok jó ütemben fejlődnek, akkor a tabellára is büszkén tudnunk tekinteni a végén. Minél több játékosnak szeretnénk lehetőséget adni a maga szintjén és ott pedig megfelelő számú mérkőzést biztosítani.

Tervezzük, hogy a délelőtti idősávban visszatérnek az óvodák, iskolák. Kis ráncfelvarrást végzünk a hokisuli programban, és mindebbe megújult erővel fogunk belevágni szeptembertől. A július tökéletes idő arra, hogy mindezt előkészítsük.