Akik az erőt, a fejlettebb mozgáskultúrát adják a Kárpáti Farkasok jégkorongjához

Akik az erőt, a fejlettebb mozgáskultúrát adják a Kárpáti Farkasok jégkorongjához

2021-11-18

Az erőnlét, a fizikai kondíció legalább olyan fontos a jégkorongban, mint a korcsolyázás, a lövéstechnika, vagy a taktikai elemek pontos végrehajtása. A Kárpáti Farkasoknál Falatovics Ádám és Lévay Dániel dolgoznak azon, hogy sportolóink mindig a legjobb formában legyenek, 60 percen át ugyanolyan lendülettel tudjanak játszani. Ismerjük meg őket:

Mit jelent a Kárpáti Farkasoknál dolgozni, konkrétan mi a feladat az erőnléti edző számára?

Falatovics Ádám: Vezető erőnléti edzőként dolgozom, ami azt jelenti, hogy az edzőtársammal, Danival együtt elvégzett szakmai munkát összefonom a jeges edzők igényeivel. Irányítom és felügyelem a szükséges fejlesztő, preventív és kompenzáló erőnléti munkát, ami a jégpályán való hosszútávú és minél jobb teljesítményhez szükséges.

Lévay Dániel: A feladatom, hogy szárazföldön fejlesszem a a gyerekek képességeit. Ide tartozik például a futómozgás fejlesztése is, ami utána kifejti jótékony hatását a korcsolyázásra.  Ide tartozik a prevenció is. Fontos a kicsit egyoldalú terhelés kiegyensúlyozása, aminek hiányában sokkal sérülékenyebbek lennének a sportolók. A teljesítményük fokozása szintén fontos feladat, ami részét képezi az edzéseknek. A gyerekeknek nagyon hasznos, hogy sokféle mozgással találkozzanak. A korai specializáció korlátozza jégkorongos tudásuk mennyiségének és minőségének lehetőségét. Ha koordinációjuk sokrétű, akkor mást is könnyebben tanulnak.

Hogyan zajlik a közös munkafolyamat a jégen dolgozó edzőkkel?

F. Á. A jeges edző munkája és céljai határozzák meg alapvetően az alkalmazott edzésmódszereket. Nekünk elsősorban az ő igényeikhez kell alkalmazkodnunk. Szerencsére a Kárpáti Farkasoknál a kijelölt hosszútávú célok egyértelműek, amivel nekem is könnyű azonosulnom (felnőtt, egészséges sportoló, aki képes magasszintű sportteljesítmények elérésre), ami alapján hosszútávú felkészítési rendszert dolgoztunk ki az erőnléti edzői munkacsoportban. Emellett a konkrét célok visszatérő rendszeres átbeszélése mellett mindig az adott heti feladatokhoz alkalmazkodunk, ezek jellemzően sérülések, meccsek vagy szünetek, amik módosítják az eredeti elképzeléseket.

A Kárpáti Farkasokra vonatkozóan milyen célkitűzéseid vannak, mi az, amit el szeretnél érni az itt sportoló fiatalokkal, amivel elégedett lennél?

F. Á. Számomra a legfontosabb cél, hogy érezzék jól magukat a fiatalok. Szeressenek sportolni, váljanak belőlük sportolni szerető egészséges felnőttek. Fontosnak tartom a képességek kibontakoztatását, azaz, hogy megteremtsük annak a lehetőségét mindenki számára, hogy a benne rejlő tehetséget megmutassa. Ehhez biztosítjuk a kemény, sokszor kimerítő munkát. Szeretném, ha a fiatalok közül többen célul tűznék ki a magas teljesítmény elérését, válogatottságot, akár nemzetközi sportolói karriert.

L. D. A legjobban annak örülnék, ha olyan, jól jegkorongozó sportolók lennének, akik szeretik amit csinálnak és krónikus fájdalmak nélkül tudják azt végezni. Életem folyamán sokféle sportágba belekóstoltam és az új sportokban mindig valami új kincset találtam. Véleményem szerint nagyon fontos a mozgáskultúránk sokszínűsítése. Nagyon fontosnak tartom a preventív szemléletű sportolást, amit többek között a mozgás sokszínűségében látok. Lényeges, hogy a gyerekek élvezzék amit csinálnak, viszont megtanulják: a sikernek ára van. Mivel ez az első csapatsportom, így a csapatszellemet tartom még hangsúlyosnak, viszont azt is látom, hogy ez sincs ingyen.

És hogy miért is igazán fontos az erőnléti edző szerepe a gyerekek fejlődése szempontjából? Falatovics Ádám fogalmazza meg: 

Egyrészt minden sportágban tapasztalható a teljesítmény növekedés, egyre élesebb a verseny és egyre nagyobb az igénybevétel. A sportági technikai fejlesztés és sportági speciális erőnlét mellett az előrelépés egyik lehetséges útja az alap kondíció javítása. Számos sportág váltott sztereotípiát az ideális testalkatról: például az egyik legjellemzőbb váltás úszásban történt. Sokáig az idealizált testalkatot az Egerszegi-féle könnyű, vékonycsontú úszók jelentették, akik nem visznek sok fölösleges súlyt és könnyen siklanak a vízben. Manapság megjelent, még a női úszásban is, többek között Hosszú Katinkának is köszönhetően az izmos, szikár, nagy erőt leadni képes atletikus sportolói alkat. Jégkorong esetén, még mindig nagy lehetőségeket rejt magában a kondicionális háttér magas szintre emelése. Minél hamarabb megkezdődik ennek kiépítése, annál jobb, hiszen a nagy teljesítmények eléréshez nélkülözhetetlen erőnléti szakemberek alkalmazása.

Ráadásul a jégkorong egy nagyon aszimmetrikus sport. A nemzetközi trendek szükségessé teszik a jeges órák számának növelését, ami miatt általánossá válnak a sportági specializációból fakadó problémák, mozgásszervi panaszok, sérülések, amelyek hozzájárulnak a korai kiégéshez, a korai sportágabbahagyáshoz, illetve akár életre szóló sérülések, deformitások szerzéséhez. Jól megalapozott erőnléti munkával, prevenciós gyakorlatokkal, el lehet érni a fiatalok harmonikus izomfejlesztését, az ízületi túlhasználatból eredő problémák kompenzálását. Így a gyerekek tovább maradnak a sportági közegben, felnőttkorukban is egészségesek tudnak lenni, nem fognak tizen- és huszonévesen mindennapi fájdalmakkal küzdeni. Egy utánpótlás erőnléti edzőnek ez az egyik főszempontja, ami alapján összeállítja az edzésterveket.

Továbbá egy erre a területre specializált edző sokkal jobban ért a nem sportághoz köthető erőfejlesztő gyakorlatokhoz, erőfejlesztő módszerekhez, terhelés és intenzitás adagolásához, amely mára külön szakmává vált. Kölcsönösen összehangolt munka a jeges edzőkkel tudja létrehozni, azt az ideális állapotot, amikor mindenki hozzátesz a közös célokhoz, mindenki jól tud koncentrálni a saját területére, aminek köszönhetően tud létrejönni az ideális utánpótlás nevelés. 

(Fotó: Utánpótlás Sportfotó)