Ilyen volt a Kárpáti Farkasok első fél éve

Ilyen volt a Kárpáti Farkasok első fél éve

2019-07-10

Először húzott korcsolyát februárban 30 érdi kisgyerek és most több, mint hatvanan várjuk három korosztályban a következő szezont. A számok egyértelműen jelzik, jó irányba haladunk, de az is pozitív, ami a számok mögött van. Hegyi Ádám edző értékel.

Beszéljünk a kezdetekről, hogyan indul Érden a jégkorong?

Az év elején megnyílt Érdi Jégcsarnokban február elején léptek jégre a Kárpáti Farkasok legelső jégkorongozói, márciusban kaptak felszerelést, és onnan indultak el a jégkorong-specifikus edzések.

Teljesen kezdő gyermekekről beszélünk, akikkel most kell megismertetnünk és megszerettetnünk  ezt a sportot hiszen Érden nincs múltja a jégkorongnak. Sem a gyerekek, sem a szülők nem tudhatják, hogy miről is szól ez. Igyekeztünk az óvodákban, iskolákban jelen lenni, és felkelteni az érdeklődést a hoki iránt. Délelőtti órákban korcsolyaoktatást tartottunk az óvodásoknak, kisiskolásoknak, és innen próbáljuk átemelni őket a jégkorong edzésekre. Néhányat sikerült is. Komoly segítség ebben nekünk és a szülőknek is, hogy a kezdő jégkorong felszereléseket biztosítani tudtuk, és a következő évben is biztosítani tudjuk az újoncoknak. Heti négy edzésen vettek részt a gyerekek, együtt, korosztálytól függetlenül, hiszen mindenki a kezdeteknél tart még.

 

A februártól mostanig zajló munka, és a májusi edzőtábor eredményeként a létszám 64 igazolt sportolóra bővült.
Vannak még rajtuk kívül, akik még nem határozták el, hogy ősszel nálunk folytatják-e a sportolást, vagy esetleg más sportágat választanak. Számítunk rájuk is. Emellett pedig vannak még azok a legkisebbek, akik még nem töltötték be az 5. évüket ezért nem lehetnek még igazolt sportolók, de a Kárpáti Farkasokhoz tartoznak.

Az elmúlt fél évről összességében elmondhatom, hogy nagyon sok hiányosság van még, amit pótolunk kell, és sokat dolgozunk, hogy előre lépjünk, minden jobb és jobb legyen, hogy egy komoly utánpótlás bázis alakuljon ki itt Érden, hiszen mindannyiunknak ez a közös célja.

 

Nem csak a gyerekek, hanem a szülők számára is új ez a sport. Milyen a kapcsolat a szülői közösséggel?

Örülök, hogy ez szóba jött, mert elmondhatom, hogy egy nagyon jó szülői közösség kezd itt kialakulni. Barátkoznak egymással a gyerekek és a szülők is, hétvégi közös programokat szerveznek. Erre tehát nem lehet semmilyen panaszunk. Sokan még nincsenek, nem is lehetnek tisztában, hogy miről is szól igazából a jégkorong. Már volt szülői értekezletünk, és a továbbiakban is lesz ilyen, ahol igyekszünk elmagyarázni mindent, amit tudniuk kell. Meg fogjuk magyarázni, hogy mi a szülő szerepe, feladata ebben a sportban, és mi hogyan kell működjön. Ahogy lassan megtörténik az átmenet a versenysport felé, természetszerű, hogy várhatók konfliktusok is, de fel vagyunk erre készülve, kezelni tudjuk majd az ilyen helyzeteket. Amit mindenképpen ki kell hangsúlyozni, nagyon fontos, hogy a szülő ne adjon az edzők tanácsaival ellentétes tanácsokat a gyermekének, hiszen az zavart fog okozni, s nem lesz a gyerek hasznára.

Itt a pihenő ideje, de már körvonalazódnia kell a következő év terveinek. Mi várható a Kárpáti Farkasoknál ősztől?

Júliusra a gyerekek szünidőt kaptak, de mi edzők kevesebbet pihenünk, hiszen dolgozunk a közvetkező szezon előkészítésén.
Úgy gondolom, egy nagyon jó edzői stábot sikerült összeállítanunk, jó köztünk az összhang, meghallgatjuk egymás szakmai érveit és segítjük egymást.
Mivel már U12-eseink is lesznek, eljön a korosztálybontás pillanata, azaz már nem együtt, hanem három korosztályban, azaz U8, U10 és U12-es korosztályban zajlanak majd az edzések, és állnak össze a csapatok. Az U8-nál Csibi József, az U10-nél Hegyi Ádám, azaz én, az U12-es csapatnál Dósa Dávid lesz a vezetőedző. A délelőtti óvodás és iskolás korcsolyaoktatás koordinátora Csehy Zsombor lesz, aki emellett másodedzőként mindhárom korosztályos csapat munkájában részt vesz majd. Szintén velünk dolgozik még Hammes Dániel, a kapusainkat pedig Bálizs Bence tanítja majd.

 

Milyen tanácsokkal engedtétek szünidőre a gyerekeket? 

Elsősorban, hogy most egy hónapra teljesen szakadjanak el a jégkorongtól, ne is gondoljanak rá. Nyaraljanak, játsszanak, rosszalkodjanak együtt a többi gyerekkel, sportoljanak is, de mást mint az edzéseken. Biciklizzenek, focizzanak, kosárlabdázzanak: nagyon fontos, hogy eltérjen a nyaruk  a megszokott munkás időszaktól, hogy nehogy kiégjenek.

Aztán augusztus elejétől várjuk őket vissza. Augusztus első heteiben még opcionális az edzés. Ez még nem versenysport nem is akarjuk őket kötelezni, inkább nyaraljanak a családdal, ha  a szülőknek akkor van szabadságuk. A hónap végére azonban már szeretnénk, ha mindenki itt lenne velünk újra, hogy aztán szeptembertől elindulhasson a komoly munka.

 

Mi pedig addig is dolgozunk a következő szezon szakmai koncepcióján, hogy minden készen álljon az őszre.
A következő évből is a lehető legtöbbet, legjobbat szeretnénk kihozni, hiszen erre köteleztük el magunkat, ez az életünk.
Azt akarjuk elérni, hogy itt Érden egy valóban komoly jégkorong utánpótlás bázis épüljön ki
És zárszóként mindenképpen szeretném megköszönni  azt a kiváló hátteret, amit a menedzsment és az elnökség biztosít nekünk ehhez.