U8: 18-an kezdtük a szezont, 60-an vagyunk most

U8: 18-an kezdtük a szezont, 60-an vagyunk most

2021-04-22

Létszámban és eredményességben is fejlődtünk, előre léptünk az elmúlt szezonban – állapítja meg Csibi József, a Kárpáti Farkasok U8-asainak vezetőedzője.

Az utóbbi időben már az ország legjobb klubjaival is felvettük a versenyt, a sportolók létszáma pedig a háromszorosára nőtt.

A számok azt mutatják, hogy előrelépést értünk el, annak dacára is, hogy a most lezárult 2020-2021-es szezon nem olyan volt, amint ahogyan azt elképzeltük, a vírus miatti korlátozások mindenhol így a Kárpáti Farkasok életében is éreztették hatásukat. Hogyan látta ezt a szezont Csibi József edző?

Mindenképpen komoly fejlődés látszik, főleg ahhoz képzet, ahogyan elindultunk az ősszel. Akkor 18 gyerekkel dolgoztunk, és mostanra ez a szám 60-ra nőtt.  Ez már önmagában is szép, de nemcsak a létszámban fejlődtünk, hanem eredményességben is. A sárga (közepes szintű) bajnokságba neveztünk, de később kék (a legerősebb szintű) tornán is pályára léptünk és szépen helytálltak a gyerekek. A szezon végére már a legjobbakkal is felvettük a versenyt.

Igyekeztünk minél több tornán szerepelni, és októbertől mostanig alig volt olyan hétvége, hogy ne játszottunk volna. Mivel egy tornára 12 sportolót nevezhetünk, forgattuk a keretet, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítsunk, és ennek megfelelő szintű tornákon vehettek részt. Sajnos, a járvány miatt a korábbi években megszokott 6 csapatos kupákat nem lehetett szervezni, csak három vendég és egy házigazda csapat találkozhatott egy-egy tornán, azaz kevesebb volt a mérkőzések száma, de így is elmondhatjuk, hogy az országban legtöbb tornán szerepelt klubok között van a Kárpáti Farkasok. Az ügyesebb U8-asokat pedig U10-es tornákon is kipróbáltuk, és ahogy számítottunk is rá, nagyon szépen teljesítettek. 

 

Az idei szezonban szó sem lehetett arról, hogy óvodákban, iskolákban toborzókra kerülhessen sor. Mégis, hogyan ugrott meg így a létszám?

Azt tapasztaltuk, hogy a már korábban nálunk sportoló gyerekek vonzották ide a testvéreket, barátokat. Azt is elmondhatom, hogy a vírus nekünk még segített is. Voltak sportágak, amelyek nem működhettek sok létesítmény zárva volt, mi pedig a tavaly tavaszi karantén után folyamatosan dolgoztunk, és tudtuk fogadni a gyerekeket. Mi voltunk a lehetőség, hogy a gyerekek mozoghassanak. Sok szülő ezt használta ki. A gyerekek pedig eljöttek, mert kíváncsiak voltak, és megszerették, itt maradtak nálunk.

Szülők azonban nem lehettek a csarnokban, Ez nehézséget, vagy inkább előnyt jelentett?

Szakmai szempontból mindenképpen előnyt. Tervezzük is, hogy ezután a kisebb korosztályokban szülők részvétele nélkül tartjuk az edzéseket. Van erre példa más sportágaknál, és külföldön is számos helyen. Ha nincs apuka, anyuka a lelátón, akkor a gyerek jobban koncentrál a feladatra, nem kalandozik el annyira a figyelme.

Persze, fontos, hogy a szülő is lássa a gyereke fejlődését, ezt úgy tervezzük, hogy kéthetente lesz egy nyílt edzés, nyílt nap, más napokon, amikor a képzés zajlik a gyerekek csak velünk lesznek a csarnokban. Ez az önállóságukat is erősíti.

Vannak olyan gyerekek is, akiket már 4 éves koruktól hoztak hozzánk. Az első pár alkalommal még nehezen váltak meg a szülőtől, és eleinte még elbóklásztak a jégen, nem tudtak még figyelni, de gyorsan beilleszkedtek, beálltak a sorba. Amint pedig eljött az 5. születésnapjuk le is igazoltuk, és már vittük is tornára őket. A jégkorongot jobb minél hamarabb elkezdeni.

Ennyi kisgyereket foglalkoztatni, edzeni nem lehet könnyű feladat...

Sőt, egyedül lehetetlen is lenne, de szerencsére nem vagyok egyedül. Az edzéseken egyszerre több edző dolgozik a gyerekekkel Hegyi Ádám, Csehy Zsombor, Székely Katinka és mások is részt vettek ebben a munkában.  Kell az odafigyelés minden korosztályban de ilyen fiatal gyerekeknél még inkább igaz ez.

Ez a szezon lezárult, mit vár Csibi József a következő idénytől?

Minél több ügyes gyerek jöjjön jégkorongozni. Várjuk őket szeretettel!