Nagypályás játékra váltanak U12-ben

Nagypályás játékra váltanak U12-ben

2022-05-11

Sűrű programmal teli időszakot tudhat maga mögött a Kárpáti Farkasok U12-es korosztálya. A jégkorongozó fiatalok vezetőedzőjével, Hegyi Ádámmal beszélgettünk.

Mekkora létszámmal tudtatok dolgozni az U12-es korosztályban idén és az mennyire felelt meg az elképzeléseknek?

Hatvankét nevezett sportolónk volt a korosztályban. Két részre osztottuk a gyerekeket, így edzettünk velük, illetve a szezon felétől lehetőséget kaptak az U10 kék játékosai is az U12-es foglalkozásokon, hogy szokják a nagypályás játékot.

Melyek a legnehezebb feladatok, amiket végig kell vinni U10-ről váltásnál?

Ebben a korosztályban váltunk nagypályás játékra az eddigi egy harmadban keresztbe játékról, így mondhatom, hogy meg kell tanítani őket a helyezkedésre és a nagypályás játékszabályokra. Összességében igen nehéznek mondanám, időt igényel, de minden szezonban megpróbáljuk előrébb hozni a tanulási folyamatot, hiszen többen közülük már részt vesznek még U10-esként U12-es bajnoki mérkőzésen a váltás előtti szezonban.

Mennyit fejlődött a társaság, min volt a fókusz e tekintetben?

Folyamatosan fejlődtek a gyerek. Ez egy nagyon szenzitív életkor a fejlesztésre, a korcsolya- és bottechnikán van ilyenkor még a fő hangsúly, de ezek mellett az ő szintjükön elkezdjük tanítani a taktikai elemeket is, ami leginkább a helyezkedésről szól.

Cél volt a minél több mérkőzés biztosítása a korcsoportban. Mennyire sikerült ezt megvalósítani (házibajnokság, Erdély, Csehország, Steel Bulls Cup)?

Igen, mi abban hiszünk, hogy a legjobb edzés mindig a mérkőzés, tehát ahol tudtunk, ott részt vettünk a csapatunkkal. Jégre léptünk az erdélyi tornahétvégén, ami mondható csapatépítésnek is. A gyerekek kicsit kiszakadtak az otthoni közegből, többen most aludtak először máshol. Decemberben a 2011-es korosztállyal részt vettünk Csehországban egy nívós klubtornán, amit nagy meglepetésre meg tudtunk nyerni. Itt egy életre szóló élményt adtak a gyerekek nekünk edzőknek, a mai napig boldog vagyok miatta, ha visszagondolok az ott történtekre. A Magyar Kupa előtt rendezték Dunaújvárosban a Steel Bulls Cupot, ahol második helyezést értünk el a komplett csapatunkkal. Ezt szintén nagy dolognak tartom. Megtartottuk a házibajnokságot is több fordulóval, ami segített abban, hogy még több mérkőzést tudjunk játszani. Ezeken folyamatosan szerepeltek az U10-es játékosaink is.

A hazai bajnokságban részben nem számolják az eredményt, a Magyar Kupában viszont igen. Mi volt a Kárpáti Farkasok célja ezzel a sorozattal?

A kék és sárga hazai bajnokságban szezon felétől számolják az eredményeket, hogy rangsorolni tudják a csapatokat a Magyar Kupára, de ez egy belső rendszerben kerül tárolásra, erről megoszlik a szakma véleménye. Van, aki szerint végig számolni kellene és rögzíteni, van, aki szerint egyáltalán nincs erre szükség. Mi, a Kárpáti Farkasoknál az előbbit preferáljuk, hiszen úgyis számolja mindenki, edző, szülő és gyerek egyaránt, mégis amikor az eredményjelzőre is ki van írva az eredmény, akkor nagyobbá válik a versenyhelyzet és mivel a jégkorongot gólra játsszák és versenysport, ezért szükségesnek tartanánk, a mérkőzések dinamikája érezhetően nagyobb ilyenkor. A kék csapattal a Magyar Kupába nagy reményekkel vágtunk bele a szezon során mutatott játék miatt, de a végeredmény elmaradt a várakozásainktól. A hetedik helyet szereztük meg, ellenben előzetesen az első három hely egyikére vártuk a csapatot. Ez részben köszönhető az eltérő játékszabályoknak, ilyen például a kiállításnál büntető lövés és a rövidebb játékidő. Az is számított, hogy a szezon során talán csak az első bajnoki fordulóban tudtunk komplett csapattal kiállni, utána sok hiányzó volt betegség, sérülés, családi program, születésnap és a kirándulások miatt. A sárga csapat is részt vett a Magyar Kupában, kiegészítve U10-es játékosokkal. Itt a tapasztalatszerzés volt a fő irányvonal.

Összességében sikeresnek tartjuk a 2021/2022-es bajnoki szezont az U12-es korosztálynak. Ne felejtsük el, hogy 10-12 éves gyerekekről van szó, akik tele vannak már tervekkel és célokkal, amiben mi próbálunk nekik segíteni. A 2010-ben született gyerekek korosztályt váltanak, ahol új kihívások várják őket.

Kárpáti Farkasok - Minőségi jégkorong mindenek felett!