Az Andersen Ligában is bizonyíthattak U18-asaink

Az Andersen Ligában is bizonyíthattak U18-asaink

2024-07-16

Dósa Krisztián vezetőedzővel értékeltük a Kárpáti Farkasok U18-as korosztályának előző idényét.

A klub legidősebb utánpótlás korosztályát irányítod. Hogy telt a szezon az elvégzett szakmai munkát illetően?
Nem volt egyszerű dolgunk a szezon elején, a csapat nagy része kicserélődött az elmúlt években. Ennek köszönhetően nagyon vegyes társasággal kezdtünk, több helyről érkeztek új játékosok, illetve mi, edzők is újak voltunk a csapatnál. Az első hónapok ennek megfelelően kihívásokkal teliek voltak, az alapoktól kellett építenünk a csapatjátékunkat.

Svéd mentoredző segíti az U18-as korosztálynál végzett munkát. Per Backlin szakmai tudása és rutinja mely területeken éreztette hatását?
Per hatalmas tapasztalattal rendelkezik a utánpótlás-nevelésben, évtizedekig dolgozott olyan rendszerben, ahol a legmagasabb szintekre készítik fel a játékosokat. Ennek megfelelően nagyon jól látja a játékosfejlesztés folyamatait, illetve nagyon felkészült a különböző időtávokra szóló tervezésben. Nagyon jól lehet vele együtt dolgozni, nem az a fajta ember, akinek csak a saját elképzelései léteznek. Folyamatosan ötletelünk, megvitatjuk a dolgokat és próbáljuk a legjobb megoldásokat megtalálni. Nagyon jó munkakapcsolat alakult ki közöttünk.

Mi volt a fő cél fejlődés tekintetében és ebből mit sikerült megvalósítani?
Nagyon fiatal gárdával mentünk neki az idénynek, négy játékosunkat leszámítva mindenki első éves volt a korosztályban, ezért az elejétől kezdve egy kétéves tervben gondolkodtunk. Az első évünk több szempontból jól sikerült, a játékunkban nagyot tudtunk előre lépni tavalyhoz képest, illetve a srácok fizikális fejlődése is látványosan alakult. Ami viszont egyértelmű gyengeségünk volt, az a szívós győzni akarás, valamint a mentális kiegyensúlyozottság minden helyzetben. Sajnos sokszor ezek hiánya miatt kerültünk hullámvölgybe, és összességében végül elmondható, hogy hiányérzettel zártuk a szezont.

Milyen volt az együttműködés az U16-os korosztállyal?
A szezon első két hónapja ilyen szempontból is nehezebb volt, mivel az U16-os csapatunk is heti két meccset játszott a kvalifikációs szakaszban. Október után viszont egyre több lehetőséget tudtunk adni a srácoknak, négyen pedig később szinte teljesen felkerültek az idősebb korosztályba. Ez a mi dolgunkat is megkönnyítette, így minden meccsre megfelelő létszámmal tudtunk készülni és kiállni.

A 2023-ban ezüstérmes Worm Angels által az Andersen Ligában is lehetőség nyílt fiataljaink számára, hogy bontogassák szárnyaikat. Milyen pozitív hatásai voltak ennek a kapcsolatnak?
Az előző szezonban ez az együttműködés még kissé nehézkes volt az összehangolások terén. Az mindenképp nagyon hasznos tapasztalat a srácainknak, hogy olyan játékosokkal lehetnek jégen, akik korábban több száz profi mérkőzést játszottak, illetve belekóstolnak a felnőttek elleni játékba. Voltak pozitív és negatív részei egyaránt ennek az első évnek, igyekszünk levonni a tanulságokat és a jövőben hatékonyabbá tenni az együttműködést.

Kárpáti Farkasok - Minőségi jégkorong mindenek felett!