Érdi sikerek és élmények Kanadából

Érdi sikerek és élmények Kanadából

2023-03-14

Két csapatban hét Kárpáti Farkasok-jégkorongozó léphetett jégre Kanadában, a Pee-Wee nemzetközi utánpótlástornán.

A Hungary Talent színeiben Horváth Oszkár, Molnár Botond és Szabó Zalán kapott lehetőség a bizonyításra a québeq-i jégkorongfesztiválon. A 13 év alatti játékosok a második legererősebb szinten, az AA Elitben játszottak három tétmeccset, továbbá tíz edzőmérkőzést a tíznapos észak-amerikai túra során.

„Először nagyon megijedtünk, hogy mekkora az a csarnok, amiben versenyeznünk kell. Csak álltunk és bámultunk. Óriási terek, hatalmas lelátók vettek körül minket. Még egy szintén monumentális méretű kivetítő is volt a fejünk felett. Szerencsére azért leginkább az első mérkőzésünkkel foglalkoztunk, és a kezdeti meglepődés után csak arra fókuszáltunk” — mondta Szabó Zalán, a Hungary Talent 12 éves hokis palántája.

Horváth Oszkárt szintén ámulatba ejtette mindaz, ami Kanadában fogadta. „Életre szóló élményben volt részem, amit sosem felejtek el. Nagyon jól éreztem magam és nagyon örültem annak is, hogy amerikai, kanadai és japán ellenfelekkel is tudtunk játszani. A Videotron Centre teljesen olyan volt, mint egy NHL-es pálya, ami természetesen tele volt gyerek hokisokkal” - árulta el a Kárpáti Farkasok játékosa.

A Hungary Talent első ütközete a New York Islanders ellen volt, amely mérkőzést úgy veszítették el 3-0-ra a mieink, hogy az első két harmad után még 0-0-t mutatott az eredményjelző. „Nagyon nagy élmény volt először jégre lépni, főleg ilyen híres klub ellen. Sokáig jól tartottuk magunkat, így nem nagyon csüggedtünk a vereség miatt” — folytatta Szabó Zalán.

A második összecsapáson már összejött a magyar siker: az első ellenfélhez képest nem kevésbé hangzatos nevű Washington Little Capitals ellen 5-2-re nyertek Dósa Dávid és Babic Vladimir (utóbbi edző szintén a Kárpáti Farkasok trénere - a szerk.) tanítványai.

„Nagyon jól játszottunk ezen a meccsen és óriási öröm volt legyőzni a washingtoni csapatot” — tette hozzá Horváth Oszkár.

A következő párharc a végállomást jelentette a Hungary Talentnek, hiszen a Leligh Valley Phantoms (amely az NHL-ben szereplő Philadelphia Flyers fiókcsapata) ellen 4-1-re alulmaradt. A kanadai túra ennek ellenére nem ért véget a magyarok számára, ugyanis a tíznapos kint tartózkodás alatt összesen tizenhárom tét-, illetve edzőmeccset vívtak, s a többi között japán, román és kanadai csapatot is vertek a mieink. „Viszonyításképpen a magyar bajnokságban egy teljes szezon alatt játszunk huszonegy mérkőzést, itt viszont tíz nap alatt lenyomtunk tizenhármat. Tempóban és akarásban is nagyon sokat fejlődtünk, mert fel tudtuk venni a versenyt a kinti riválisokkal szemben. Igaz, még csak felvettük és nem diktáltuk a tempót” — mondta Dósa Dávid edző.

„A jégkorongozás mellett azért szántunk időt a kikapcsolódásra is. Megnéztük a várost, ellátogattunk egy látványos vízeséshez és a -13 fokos hőmérséklet miatt rengeteg hóhoz is volt szerencsénk. Szánkóztunk és megcsodáltunk egy jéghotelt is, amit állítólag hat hét alatt építettek fel. Kanadában van egy olyan hagyomány, hogy minden hokicsapat visz magával kitűzőt és a gyerekek egymással cserélgetik azokat. Ebből mi sem maradtunk ki, magas szintre járattuk a csereberét” — fűzte hozzá Dósa Dávid.

„Elég sokat tanultunk a túra során. Az első meccs után egyre jobbak lettünk, gólokat is lőttünk. Nagyon nagy hatással volt rám ez a torna és már alig várom, hogy itthon kamatoztassam a kint megszerzett tudást és rutint” — zárta a beszélgetést Szabó Zalán.

Vértes Ádám, Simon Csongor, Csaba Levente és Németh Martin képviselte még az érdi egyesületet a kanadai versenyen, ők a BB kategóriában negyeddöntőig jutott Vasas színeiben léptek jégre.

„Fantasztikus hokis kalandon vagyok túl. Négy meccsünk volt a torna keretein belül, de ezen túl is volt két edzőmérkőzésünk, nagyon erős csapatok ellen. Észak-amerikaiak ellen játszani hatalmas élmény volt. Nem is gondoltam volna, hogy nyolcaddöntőbe jutunk, de sikerült. Több győzelmet is arattunk és voltak szoros találkozóink is. Az elődöntőbe nem tudtunk bejutni, de az elért ötödik helyezésnek így is nagyon örülök. Ez nagyon szép eredmény szerintem, de persze meccsek közben ennél is többet remél az ember. A meccseken kívül is sok klassz programot szerveztek nekünk. A városnézések mellett voltunk hóparkban, beltéri vidámparkban, jártunk félig befagyott vízesésnél, koriztunk egy hatalmas tavon, voltunk egy jéghotelben és ellátogattunk a magyar nagykövetségre is. Az egyik kedvenc programom az volt, mikor egy óriási hokiboltba mentünk vásárolni. Nagyon klassz hokis cuccokat vettünk. Még szerencse, hogy hatalmas táskákkal utaztunk, és minden új holmi belefért. És persze a legnagyobb élmény, hogy végre nem csak a tévében, hanem élőben is megnézhettünk egy igazi NHL bajnoki meccset, ahol a kedvenc játékosomat, McDavidet is láthattam játszani. A hatalmas csarnoknak óriási hangulata volt, de azért a magyar szurkolók sokkal hangosabban szoktak szurkolni a meccseken, mint a kanadai közönség. Sosem fogom elfejelteni ezt a másfél hetet, és nagyon bízom benne, hogy jövőre is részt tudok venni a PeeWee-n” — avatott be a részletekbe Simon Csongor.

Gratulálok jégkorongozóinknak és további sok sikert kívánunk!