Kemény fizikai felkészülés áll a jégpályán elért sikerek mögött

Kemény fizikai felkészülés áll a jégpályán elért sikerek mögött

2023-05-18

A száraz edzések fontosságáról beszélgettünk Falatovics Ádám erőnléti edzővel.

Milyen fizikai adottságokkal rendelkeznek a mai fiatalok?
Három területet említenék. A magyarországi gyerekek sajnos romló tendenciát mutatnak, ezt különböző felmérések alátámasztják. Szerencsére a sportolóknál, így a mi játékosainknál is más a helyzet. Nagyobb fizikai terhelésnek vannak kitéve és egyértelműen kijelenthető, hogy az átlagnál sokkal jobb állapotban vannak. Nemzetközi viszonylatban viszont, főleg korosztályonként nagy különbségek lehetnek. Míg U8-ban, U10-ben nem is vehető észre érdemi eltérés, addig az idősebb korcsoportoknál, főleg U16-tól felfelé egyre nagyobb a differencia, a külföldiek magasabb szintű teljesítményre képesek, mint a honi sporttársaik. Említhetném a gyorsaságot, a helyből távolugrás mértékét, vagy akár a megmozgatott súlyok mennyiségét is.

Mi ennek az oka?
Elsősorban a kulturális szokásokat mondanám. Szerintem mi, magyarok nagyon elkényelmesedtünk az elmúlt évtizedekben. Úgy látom, külföldön sokkal több a szabadidős sporttevékenység, amiben a családok aktívan részt vesznek, így sokkal többet mozognak a gyerekek is. Akár több sportágat is űznek egyszerre, párhuzamosan. Valahogy megoldható ez náluk, úgy alakítják ki a szülők a napi rutint. Itthon mások a szokások és kevésbé van jelen ez a fajta sportközpontú életvitel. Az mindenképpen pozitívum, hogy látni az előrelépés jeleit itthon is, szépen lassan, de javul a helyzet.

Mivel próbáljátok ellensúlyozni az általad említett, időnként jelentkező különbségeket?
Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nálunk, a Kárpáti Farkasoknál cél a modern hoki követése, ezért nagy hangsúlyt helyezünk a fizikai állapotra. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a minőségi jégkorong nem a jégen kezdődik, hanem a száraz edzésen. Ott lehet olyan erőnléti alapokat szerezni, amely a jeges tréningek minőségi munkavégzését elősegítik, meghatározzák. A beérkező, új gyereknél folyamatosan az a cél, hogy már a legelejétől kezdve jó alapokat kapjanak. A száraz gyakorlásokon a törzserő és a specifikus izomzat feljesztéstől kezdve a lövőerő vagy a korcsolyatechnika háttértámogatásán át mindent érintünk. Alapvetően olyan kondicionális képességekkel próbáljuk felruházni a gyerekeket, amelyek alkalmassá teszik őket egyrészt a hétköznapi életben, másrészt a jégen való helytállásra. 

Van ennek kézzelfogható eredménye?
Látom a fejlődésen és a felmérések eredményein, hogy akik már másod- vagy harmadévesek, azoknál óriási előny van azokhoz képest, akik kívülről kerülnek be a rendszerbe. A sérülések számának drasztikus csökkenése is bizonyítja, hogy nagyot léptünk előre a fizikai felkészítés terén. Az izomzat védőréteget jelent és amennyiben fejlett a törzsizom, fejlett az ízületeket körülvevő izom, akár az ütődésekből, akár a használatból eredő húzódások, sérülések kisebb valószínűséggel fordulnak elő. A fejlett izomzat mindig védőfunkcióval rendelkezik.

A Kárpáti Farkasok jégkorongozóinak erőnléti felkészítéséről Falatovics Ádám és Hegyi Ádám gondoskodik.

 Kárpáti Farkasok - Minőségi jégkorong mindenek felett!